Den 8:e april i år satte Microsoft punkt för sin support till det 12 år gamla Windows XP. Då många företag fortfarande använder detta är det viktigt att vara medveten om de säkerhetsrisker som medföljer fortsatt användande och de anledningar som talar för uppgradering, exempelvis till det nyare Windows 7.

Windows XP:s era har nått sitt slut

I över ett decennium har Microsofts Windows XP varit ett av de högst ansedda och mest använda operativsystemen för företagsdatorer. Vad många kanske ännu inte uppmärksammat är att Microsoft den 8:e April i år stängt ner all support för Windows XP, vilket betyder att all teknisk assistans nekas och inga uppdateringar längre kommer släppas. Vissa kanske är frestade att rycka på axlarna och köra vidare med gamla, goda Windows XP som rent praktiskt fortfarande fungerar. Men vad man då utsätter sig för är de säkerhetsrisker som uppstår när de kontinuerliga säkerhetsuppdateringarna från Microsoft inte längre släpps, då intrång i företagets IT-data gradvis kommer bli lättare att åstadkomma. Dessutom kommer framtida mjukvara, d.v.s. program och appar, sannolikt inte att fungera på XP. Så, för er XP-användare där ute, gör ditt företag en tjänst och uppgradera till ett nyare operativsystem nu i vår!

Windows 7 tar över

Till skillnad från vissa av de nyare operativsystemen från Microsoft, anses Windows 7 generellt sett vara det bästa alternativet för både din personliga och ditt företags datorer. Nu när Windows XP inte längre stöds av Microsoft kan därför en uppdatering till Windows 7 vara aktuell för ditt företag, både för ökad säkerhet och kompatibilitet med annan mjukvara. Det finns dock några saker man bör ha i åtanke om en uppgradering skulle komma på fråga. Först och främst är det smart att köra Microsofts "Uppgraderingsassistent" för att se om din hårdvara är kompatibel med Windows 7. Sedan kan det hända att någon av ditt företags viktiga programvara behöver uppgraderas till en nyare version för att fungera. Då detta kan vara ett förvirrande projekt är förstås vi på Netcomp där för att hjälpa dig och ditt företag med en uppgradering, så du kan vara säker på att jobbet utförs med önskat resultat.