I tandem med vår artikel om lösenord kommer här också en artikel som behandlar ett vidare perspektiv där hacking och datasäkerhet står i centrum.

Datorn - Samhällets farligaste vapen

I dagens samhälle är dina digitala lösenord mycket centrala, och skulle dessa kompromissas får det ofta extremt stor påverkan på livet. För inte så länge sedan ansågs massförstörelsevapen vara det största hotet i samhället. Nu svarar nog många att det är tangentbordet, som på ett enklare sätt kan skapa samma nivå av förstörelse.

Vad enbart en tonåring med sin dator kan göra är något journalisten Mat Honan är väldigt bekant med. Genom att använda hål i rutinerna hos sidor som Amazon, Apple, Google och Twitter lyckades de få full tillgång till Honans personliga dator, iPad och mobil. Sen raderade de all digital information på dessa, inklusive familjefoton och emails från numera avlidna kollegor som hade stort känslomässigt värde.

Stuxnet - Historiens första cybervapen

Sedan har vi historien om "Stuxnet", det digitala viruset som under 2010 drabbade världen. Det var en så kallad dag-noll attack där en ovanlig sårbarhet som tidigare inte var känd utnyttjades för att sprida viruset. Först visste ingen vad det egentligen var Stuxnet försökte åstadkomma, men två forskare lyckades steg för steg följa ledtrådarna till en slutsats. Stuxnet använde ett ovanligt programmeringsspråk som används för styrsystem i exempelvis fabriker och kärnkraftverk. När den lyckades ta sig in i dessa system låg den där stilla i nästan en månad och observerade allt som hände.

Först misstänkte man att det rörde sig om företagsspioneri, men när man sedan kom fram till att målet för attacken främst var kärnkraftverk i Iran blev situationen betydligt mer oroväckande. Det spekuleras att Stuxnet genom att förstöra maskineri i Irans kärnkraftverk kan ha satt tillbaka deras kärnvapenprogram i tiden med så mycket som två år.

Vem som låg bakom Stuxnet har man ännu inte fått konfirmation om, men misstankarna om att det var USAs regering i samarbete med Israel ger oss den vanligaste teorin, och har inte förnekats av någon av staterna. Detta anses vara ett av de första cybervapnen, och används fortfarande av hackers världen runt, som med mindre modifieringar kan ändra viruset så det gör vad användaren önskar.

Kryptering håller dina lösenord hemliga

När man pratar om lösenord och datasäkerhet i dagens samhälle kommer man oundvikligen in på kryptering, d.v.s. att bryta ner ditt lösenord till en anna form så att bara den som har nyckeln kan få tillgång till originalet. Kryptering sker för närvarande huvudsakligen genom att stora primtal gångas med andra primtal. Principen är att det är enkelt att multiplicera ihop dem, men nästintill omöjligt att ta reda på de ursprungliga faktorerna, även för de mest avancerade datorerna.

På senare år har nya krypteringsmetoder börjat utvecklas som ska vara mer avancerade och ännu säkrare, såsom kvantkryptering där partiklarna som bär ljus (fotoner) används för att sända information vilket gör det möjligt att se om någon "avlyssnat" den sända informationen. Denna krypteringsmetod har redan börjat användas av exempelvis banker och myndigheter som det är extra viktigt för att ligga steget före hackarna.

Kortikal kryptering är nog för många den mest mysteriska av alla de nya krypteringsmetoderna. Denna går ut på att istället för vanliga identifieringsmetoder, som fingeravtryck och iris-scanning, använda människans omedvetna minne (som t.ex. muskelminnet) för att hindra obehöriga från att få tillgång.

Hackers mot samhället - En evig dragkamp

Datasäkerhet är ingen statisk situation, utan det är en konstant strid mellan fältets experter och hackers där övertaget svänger fram och tillbaka hela tiden. Många anser att denna kampen nog kommer kvarstå som ett av 2000-talets viktigaste slagfält. Och hur perfekt krypteringsteknologi och rutiner än blir kommer alltid den mänskliga faktorn vara där och underminera alla tänkbara försiktighetsåtgärder.