Att välja ett lösenord som du lätt kan komma ihåg och som samtidigt är säkert är i dagens IT-samhälle väldigt viktigt. Här kommer lite information och tips som förhoppningsvis gör det enklare för dig.

Hur väljer man lösenord

De flesta kan nog relatera till svårigheten i att välja ett bra lösenord, d.v.s. ett lösenord som både är svårt för en hacker att klura sig fram till samtidigt som det är lätt för dig att komma. Man ska även, för att vara riktigt säker, byta lösenord med jämna mellanrum vilket kan göra det ännu svårare att komma ihåg det.

Kommer ni ihåg den där karaktären i en film eller bok, som är smart nog att lista ut ditt lösenord med hjälp av kanske födelsedagen, ett barns eller husdjurs namn eller liknande? För hackers i verkliga livet är det mycket enklare än så. De använder gigantiska databaser med ord, fraser etc. på alla tänkbara språk för att prova sig fram till ditt lösenord till exempelvis Facebook, Google+ eller andra sociala medier. Det är just på denna typen av sida du skall ha ditt absolut starkaste lösenord, då det är härifrån man lättast hittar och extraherar känsliga uppgifter, såsom till dina bankkonton.

Det första och viktigaste du ska lära dig av ovanstående är att i framtiden aldrig välja använda enbart ett namn, ord eller en kort sifferkod som exempelvis födelseår som ditt lösenord. Utöver detta finns det en mängd åtgärder som enkelt kan göra ditt lösenord betydligt säkrare. Du ska t.ex. blanda bokstäver, både stora och små, med siffror. Tillåter webbsidan ifråga det så är det även väldigt bra att stoppa in ett par symboler (ex. !?<>- ), så får du ytterligare ett lager av säkerhet. Generellt sett gäller också att ju mer tecken ditt lösenord består av, desto säkrare är det. Försök därför att åtminstone ha åtta tecken i lösenordet men gärna fler, om webbsidan tillåter det.

Knep för att komma ihåg dina lösenord

Då uppstår ju självklart frågan: "Hur i hela fridens namn ska jag komma ihåg detta komplicerade lösenordet?". De flesta vet ju att det inte är en bra idé att ha lösenordet antecknade, varken på din dator i en textfil eller på vanligt papper. Här finns det ett antal alternativ som kan göra det lättare för dig att komma ihåg dina lösenord.

Du kan välja att använda en så kallad lösenordshanterare, som enkelt beskrivet är ett program som enkrypterar dina olika lösenord. För att få tillgång till dina krypterade lösenord använder du sedan ett huvudlösenord, så istället för att hålla koll på en mängd olika lösenord till olika webbsidor räcker det att du kommer ihåg detta huvudlösenord.

Ett annat alternativ är att skapa lösenord som är starka, men ändå kan återkallas av dig när du behöver det genom en minnesregel. Ta de första bokstäverna från fem ord (blanda stora och små!) i en mening som har någon typ av betydelse för dig, kanske ett film- eller sångnamn, kombinera detta med en sifferkombination som du tror du kan komma ihåg. Ett exempel på denna metoden är om ett fan av Bruce Springsteen använder en mening från någon av dennes låtar ("And we'll walk in the sun") tillsammans med låtens tid (270s) för att skapa lösenordet "aW0W7iT2s". På detta sätt kan du enklare skapa ett lösenord som både är säkert och lätt för dig att komma ihåg.

I dagens samhälle är säkra lösenord ett måste och fortsätter du att använda "Olof1973" så finns det en icke oansenlig risk att du inom kort kommer ångra dig. När intrånget skett kan det ofta vara för sent att göra något åt det så se omedelbart till att dina lösenord håller måttet!
 

5 tips för hur du bäst skyddar dig på webben

 • Förse dig med säkerhetsprogram

  - Här ingår exempelvis anti-virus, identitetsskydd, brandvägg m.m..
 • Håll ditt operativsystem och viktig programvara uppdaterad

  - Både ovanstående säkerhetsprogram, ditt operativsystem, webbläsare m.m. behöver hållas uppdaterade för att fungera optimalt och ge maximalt skydd.
 • Ge aldrig ut personuppgifter utan att vara helt övertygad om att det är säkert

  - Var alltid på vakt och använd huvudet när du får förfrågan om person- eller kontouppgifter på webben. Hackers och scammers blir allt bättre på att hitta nya metoder att få tag på de uppgifter de vill åt, så se till att förfrågan kommer från en pålitlig källa först.
 • Logga ut när du är klar med det du håller på med

  - Att glömma logga ut på en främmande dator är ett vanligt misstag som dock lätt kan orsaka trubbel.
 • Klicka inte otänksamt på skumma länkar

  - Ta en sekund och kontrollera att det verkar vara en rimlig webbsida du klickar in dig på.